Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafon

Carlos Ruiz Zafon este un scriitor barcelonez care se bucură de un succes mondial, datorită romanelor sale cu scenarii învăluite în mister, ce par a fi scrise cu magie, nu cerneală.

Romanul “Umbra vântului” este primul din ciclul de volume “Cimitirul Cărţilor Uitate”, din care fac parte şi “Jocul îngerului” şi “Prizonierul cerului”şi care ne transportă într-o Barcelonă magică, locuită de personaje enigmatice al căror trecut bântuie vieţile protagoniştilor.

Daniel, protagonistul romanului, pătrunde, îndrumat de tatăl său, în lumea Cimitirului Cărţilor Uitate, o bibliotecă seculară, un depozit de cărţi şi de suflete deopotrivă, căci “fiecare carte, fiecare tom are suflet: sufletul celui care l-a scris şi sufletul celor care l-au citit”. Ca parte a pătrunderii în lumea bibliotecii, Daniel alege o carte, care pare să îl fi aşteptat încă dinainte de a se fi născut: “Umbra vântului”.

Din acest moment, viaţa lui Daniel se contopeşte cu cea a lui Julian Carax, autorul romanului care parcă miroase a blestem, moarte şi fum. Trecutul lui Carax îl ademeneşte pe Daniel şi îl transformă într-unul dintre mecanismele unei poveşti cutremurătoare.

Scriitura lui Zafon pare să emane o magie aparte, o incantaţie malefică şi totodată fermecătoare care te îmbolnăveşte cu dorinţă şi te ţine cu sufletul la gură până la ultima pagină. Nu puteam decât să fiu la rândul meu complet fermecată de felul în care eu, ca cititor, ajungeam să îi confund pe Daniel şi Julian în timp ce însuşi Daniel aluneca tot mai mult spre tenebrele trecutului, devenea Julian, ca şi cum “Umbra vantului” i-a unit, le-a legat vieţile printr-o vrajă ce a pornit din cuvânt.

Barcelona lui Zafon este o adevărată “vrăjitoare”. Am simţit că toate fantomele, demonii, îngerii şi misterele zac în oraşul acela cufundat într-o ceaţă ca un zid al unei cetăţi bântuite, care protejează mai curând lumea de afară decât lumea dinăuntru. M-am îndrăgostit de Barcelona lui Zafon.

“Umbra vântului” atinge teme mari, ca iubirea, prietenia şi moartea şi adaugă sensuri noi vieţii de scriitor. Măiestria lui Zafon este inefabilă. Cei care vor citi oricare dintre romanele din ciclul “Cimitirul Cărţilor Uitate” vor avea şansa de a deveni subiecţi ai unui adevărat spectacol de magie. “Umbra vântului” este dovada incontestabilă că fiecare carte are suflet.

Anunțuri

Despre Cătălina

writer in the streets, reader in the sheets
Acest articol a fost publicat în Recenzii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s