Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti

19245

„Cămaşa în carouri” este un volum al Doinei Ruşti ce cuprinde 11 povestiri şi care poate fi considerat un roman datorită legăturii pe care cele 11 povestiri par sa o aibă între ele.
Ceea ce este povestit, deşi este din viața de zi cu zi, uimeşte mereu printr-o schimbare de scenariu, printr-un mister ce aşteaptă să fie desluşit sau o dorință ascunsă. Felul în care se trece de la realitatea efectivă la un univers imaginar, magic, astfel schimbându-se brusc şi aproape tulburător caracterul întâmplării este fructul măiestriei narative a autoarei.
În cadrul unei povestiri, faptele, trecute sau prezente, sunt strâns legate între ele de anumiți conectori şi astfel, povestea capătă un caracter complex, cu personaje pe care le leagă trecutul sau care sunt aruncate de-a dreptul într-o lume imaginară pentru a le determina, în mod neaşteptat, să reflecteze asupra unor aspecte ale realitătii lor sociale, zilnice.
Naratorul face trecerea de la real la imaginar într-un mod captivant, uimitor, imprevizibil, elementul surpriză fiind prezent pretutindeni. Naratorul modelează timpul şi spațiul întâmplărilor, îl atrage pe cititor într-un labirint în care realitatea se confundă cu fantasticul şi uimitor este faptul că această combinare aparent haotică dă în final dovadă de o coerență fermecătoare.
Obiectele simple (ex.: cămaşa în carouri) sunt transformate în adevarate scântei ce aprind focul misterului, în pretexte de intrigă şi în mijloace de transport către un timp trecut, un univers paralel.
Întreaga carte este o grădină măiestruos construită, în care florile, realitatea şi fantasticul, amintirea şi prezentul, înfloresc într-un haos fermecător.
Ceea ce mi-a plăcut la acest volum a fost magia fantasticului trăit în viaţa de zi cu zi întâlnită pretutindeni. Aş încerca IN ZADAR să povestesc sau să rezum această carte, deoarece ea NU se rezumă doar la faptele narate, ci călătoreşte nestingherit prin infinitatea fantasticului, magiei şi timpului. Aşa că, în final, tot ce pot să spun este : MERITĂ CITITĂ!

Anunțuri

Despre Cătălina

writer in the streets, reader in the sheets
Acest articol a fost publicat în Recenzii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti

  1. mariaalaaura zice:

    Felicitări pentru prima recenzie,Cătălina! Este foarte frumoasă, și m-ai făcut să citesc cartea. Poate o împrumut, dacă o ai. :)) :*

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s